Pysslets inverkan

Pyssel är en hobby som har förtrollat människor i alla åldrar genom tiderna. Det är en aktivitet som inte bara ger utlopp för kreativitet utan också erbjuder en känsla av tillfredsställelse och prestation. Pysslets värld är oändlig och dess möjligheter är gränslösa, vilket gör det till en ständig källa till inspiration och glädje.

Pyssel kan vara så enkelt eller komplicerat som man önskar. Det kan vara allt från att klippa och klistra papper till att skapa komplexa objekt med hjälp av olika material och tekniker. Det finns inga gränser för vad man kan skapa, och varje projekt är en möjlighet att uttrycka sig själv och utforska nya idéer.

Pyssel för att minska stress

Pysslets psykologiska fördelar är många. Det är känt för att minska stress, främja avslappning och förbättra humöret. Det erbjuder en chans att koppla av, fokusera på nuet och glömma bort vardagens bekymmer. Dessutom främjar pyssel självuttryck, självförtroende och personlig tillväxt.

Pysselcommunities har vuxit fram över hela världen, och Sverige är inget undantag. Det finns många grupper och forum där pysslare kan dela med sig av sina erfarenheter, lära sig av varandra och få inspiration. Det är en gemenskap som är välkomnande, stödjande och uppmuntrande, vilket gör pyssel till en ännu mer givande upplevelse. Pyssel kan också vara en ekonomisk möjlighet. Många pysslare väljer att sälja sina skapelser online eller på lokala marknader, vilket ger dem en möjlighet att tjäna pengar på sin hobby. Det finns också många småföretag som specialiserar sig på pysselmaterial och -verktyg, vilket visar på pysslets ekonomiska påverkan.

Teknik som del i pyssel

Teknologin har också spelat en roll i pysslets utveckling. Det finns nu en mängd online-resurser, tutorials och plattformar som gör det enklare än någonsin att lära sig nya tekniker och dela med sig av sina projekt med världen. Pyssel är mer än bara en hobby; det är en passion, en livsstil och en källa till glädje och kreativitet. Det är en värld som ständigt växer och utvecklas, och som fortsätter att inspirera och förtrolla människor över hela världen.

Din lön som sjuksköterska påverkas av din anställningsform

Din lön som sjuksköterska påverkas av din anställningsform

Lönen är en kritisk faktor för många yrkesverksamma personer i vårt avlånga land. Det är naturligtvis inget undantag för sjuksköterskor. I Sverige varierar lönen för denna yrkesgrupp ganska kraftigt beroende på en rad olika faktorer. Några av de viktigaste lönedrivande faktorerna är erfarenhet, specialisering och arbetsplats. Dessa representerar dock sammantaget bara en del av din lön som sjuksköterska. En annan viktig faktor som du bör överväga är anställningsformen.

I den här artikeln undersöker vi skillnaderna i löner mellan sjuksköterskor som arbetar i en traditionell anställning respektive de som istället arbetar via ett bemanningsföretag. Läs vidare för att få insikt i detta ämne!

Din lön som sjuksköterska blir vanligtvis högre via ett bemanningsföretag

Väljer du att arbeta för ett bemanningsföretag ser lönestrukturen ut ungefär så här:

 • Ingångslön. Din lön som sjuksköterska ligger ofta högre redan från start när du arbetar via ett bemanningsföretag. Vanligtvis ligger lönen mellan omkring 35 000 och 45 000 kr per månad.
 • Löneutveckling. Din löneutveckling när du arbetar via ett bemanningsföretag är ofta lite mer flexibel och kan ibland vara snabbare. Detta gäller i synnerhet om du är villig att arbeta kvällar och helger eller inom specialiserade områden där det är stor efterfrågan på din kompetens.
 • Extra förmåner. Ett bemanningsföretag erbjuder vanligtvis inte samma sorts fasta förmåner som en traditionell anställning. Detta bör därför vägas in i det totala övervägandet, även om den högre grundlönen ofta kan kompensera för detta. Samtidigt bör det även nämnas att vissa bemanningsföretag är mer generösa än andra på denna punkt.

Lönestrukturen när du arbetar i en traditionell anställning

När du har en traditionell anställning kan du räkna med att lönen ser ut ungefär på följande sätt:

 • Ingångslön. Som nyutexaminerad kan du ofta förvänta dig att få en ingångslön på omkring 27 000 till 32 000 kr per månad. Denna siffra kan variera en del beroende på arbetsplats och region.
 • Löneutveckling. I en traditionell anställning finns det vanligtvis en tydlig struktur för löneutveckling. Med några års erfarenhet och en eventuell specialisering kan lönen stiga till mellan 33 000 och 40 000 kr per månad.
 • Extra förmåner. Traditionella anställningar innefattar ofta extra förmåner såsom pension, semester, sjuklön och andra tillägg. Detta bör därför beaktas när du ser till den sammanräknade kompensationen som du får för ditt arbete.
Provsmaka innan du beställer catering i Stockholm

Provsmaka innan du beställer catering i Stockholm

Det är långt ifrån alltid som det är lätt att välja en leverantör av catering i Stockholm. Detta är trots allt ett val som allt som oftast är mer komplext än vad man till en början har föreställt sig. Detta beror på att det finns många olika faktorer som man behöver ta hänsyn till. För även om omdömen och rekommendationer kan vara till viss hjälp finns det också många andra saker att ta med i beräkningen.

En av de faktorer som ibland underskattas lite grann är vikten av provsmakning. Därför är det just detta som vi kommer att fokusera på i denna artikel. Fortsätt att läsa för att få ta del av våra bästa tips kring provsmakning inför din beställning av catering i Stockholm!

Fyra fördelar med att provsmaka vid beställning av catering i Stockholm

Det finns flera goda skäl till att begära att få provsmaka maten innan du bestämmer dig för en leverantör. Genom en provsmakning får du nämligen möjlighet att:

 • Få en känsla för kvaliteten på maten. Detta är den mest uppenbara anledningen till varför du bör begära att få provsmaka maten innan du beställer. På detta vis kan du få en bra känsla för kvaliteten, presentationen och de olika rätter som en leverantör av catering i Stockholm erbjuder.
 • Se hur stora portionerna är. En annan fördel med en provsmakning är att du på detta sätt får se med egna ögon hur stora portionerna är. Portionsstorleken är trots allt en viktig faktor att ta med i beräkningen när du vill kunna mätta dina gäster.
 • Bedöma kockens skicklighet och kreativitet. Genom att smaka på maten på förhand kan du också få en känsla för hur skicklig och kreativ kocken är. Du får själv se hur rätten förbereds och presenteras samt hur hög nivån av kreativitet är.
 • Identifiera möjliga justeringar av menyn. Ytterligare en fördel med att provsmaka innan du beställer catering i Stockholm är att du kan identifiera eventuella justeringar av menyn. Kanske upptäcker du att vissa rätter är alltför kryddstarka eller smaklösa, eller att du helt enkelt inte gillar dem. Då kan det vara bra att kunna byta ut dem före beställningen.
Här får du lära dig att lägga upp din ostbricka optimalt

Här får du lära dig att lägga upp din ostbricka optimalt

Är du intresserad av att lära dig mer om det optimala upplägget av en ostbricka? Bra, i denna artikel fokuserar vi nämligen på just detta. Här får du lära dig allt du behöver veta för att kunna komponera ihop och presentera en sådan bricka på bästa möjliga sätt. Läs vidare för att ta del av denna information!

Läs här hur du bör tänka kring upplägget av ostbrickan

Tillbehören är lika viktiga som ostarna på din ostbricka och kan förhöja smakupplevelsen ytterligare. Läs mer om det optimala upplägget av brickan här. Följande kategorier av tillbehör kan bidra till att skapa en dynamisk och välbalanserad ostbricka:

Bröd och kex

Brickan bör innehålla tillbehör såsom bröd och kex. Tänk på att ta hänsyn till:

 • Texturer och smaker. Välj olika typer av bröd och kex för att komplettera ostarna. Baguetter, surdegsbröd och kex med olika konsistenser och smaker ger variation och intresse.
 • Glutenfria alternativ. Inkludera några glutenfria bröd och kex för att tillgodose gäster med olika kostbehov.

Frukt och grönsaker

Komplettera gärna din bricka med frukt och grönsaker såsom:

 • Fräscha och torkade frukter. Både färska och torkade frukter, som vindruvor, päron, äpplen, fikon och aprikoser, ger en söt kontrast till ostarnas sälta och kan skapa spännande smakkombinationer.
 • Pickles och marinerade grönsaker. Inlagda grönsaker, som cornichons, oliver och liknande ger en syrlig och kryddig kontrast till ostarna och rensar gästernas gom mellan varven.

Charkuterier

Ingen ostbricka är komplett utan charkuterier såsom:

 • Korv och skinka. Välj olika sorters korv och skinka, som salami, prosciutto och rökt kalkon, för att lägga till ytterligare smaker och texturer till din ostbricka.
 • Vegetariska och veganska alternativ. Erbjud vegetariska och veganska charkuterier, som marinerade tofu- eller seitan-skivor, för att inkludera gäster med olika kostpreferenser.

Söta och kryddiga tillbehör

Lägg gärna även till söta och kryddiga tillbehör såsom:

 • Honung och marmelad. Honung, frukt- och bärmarmelader ger en söt kontrast och kan framhäva ostarnas smaker. Prova att kombinera en stark blåmögelost med en klick fikonmarmelad för en smakexplosion.
 • Chutneys och tapenader. Kryddiga och smakrika chutneys och tapenader kan komplettera ostarna och skapa oväntade och delikata smakkombinationer.
Vad är en moderator – och när kan en sådan behövas?

Vad är en moderator – och när kan en sådan behövas?

Vid större möten, debatter, föreläsningar och andra typer av sammankomster finns ofta en moderator. Det är en person som på sätt och vis leder mötet och debatten men utan att vara ”huvudperson” vid tillfället. Rollen kan liknas med en programledare – som dels ser till att alla som vill får komma till tals, dels ställer relevanta frågor som passar det aktuella ämnet.

Vad gör en moderator?

En moderator kan liknas med en programledare men i stället för att leda ett tv- eller radioprogram så agerar personen som en slags ledare vid olika typer av sammankomster – så som möten och debatter.

En moderators roll är bland annat att se till att till exempel en debatt flyter på bra – att alla som vill får framföra sina åsikter och att samtalet har en bra nivå. Som moderator är det viktigt att:

 • Vara förberedd och påläst kring det aktuella ämnet
 • Kunna ställa relevanta följdfrågor
 • Vara en god lyssnare

Att vara förberedd och påläst är viktigt för att diskussionen ska bli så bra som möjligt. Relevanta följdfrågor som rör ämnet är också viktigt för att diskussionen ska bli bra och ingående och att vara en god lyssnare är förstås viktigt för att klara av dom två tidigare punkterna men även för att dom som väljer att tala ska känna sig lyssnade på.

Rollen kräver kort och gott flera viktiga egenskaper och eftersom inget tillfälle är det andra likt gäller det också att kunna läsa av situationer och anpassa sig efter dessa. Inte en helt lätt roll med andra ord – men nog så viktig för att bidra till bra samtal, diskussioner och debatter.

Kan användas vid många olika tillfällen

En moderator kan fungera som en slags programledare vid många olika tillfällen, så som möten, konferenser, föreläsningar och debatter. Det är en person som ska leda tillställningen utan att ta för mycket plats. Tänk till exempel en partiledardebatt i TV – där är det partiledarna som står i fokus men moderatorn som ser till att samtalet flyter på och att alla får säga sitt.

Tänk också en liknande debatt utan en moderator – det skulle troligen bli väldigt högljutt och stökigt om det inte fanns någon som kunde leda den. Detsamma kan gälla även vid andra tillfällen – speciellt när flera personers olika åsikter ska framföras.

Bör man låna pengar från en långivare eller från vänner?

Bör man låna pengar från en långivare eller från vänner?

Det kan uppstå situationer då du är i ett mer eller mindre akut behov av att låna pengar. Därför bör du redan på förhand fundera lite grann till hur du skulle agera i ett sådant läge. Skulle du till exempel ansöka om ett lån hos en långivare? Eller kan du kanske få låna en slant från någon av dina vänner? Läs vidare så berättar vi mer!

Att låna pengar av en vän kan ofta vara ganska komplicerat

Det finns alltid en uppenbar risk för att pengar kommer emellan vänner och slår split i vänskapen. Detta bör du alltid ha i åtanke när du överväger att låna pengar från vänner istället för att ansöka om ett lån via en långivare. Situationen kan fort bli ganska komplicerad och otrevlig. Därför bör du vara beredd på att vänskapen kan komma att skadas av ett sådant lån. Detta gäller oavsett vilken sida av lånet du befinner dig på – låntagare eller långivare.

Detta bör du tänka på innan du tar ett lån på detta sätt

Innan du bestämmer dig för att låna pengar av en vän bör du ställa dig själv följande frågor:

 • Har jag råd att ta detta lån? Eller kommer jag inte kunna betala tillbaka pengarna till min vän?
 • Hur troligt är det att jag faktiskt kommer betala tillbaka pengarna som planerat?
 • Vad skulle hända om pengarna aldrig återbetalas? Riskerar jag att förstöra vänskapen för alltid?
 • Lånar jag pengarna av en god anledning eller kan de i själva verket göra mer skada än nytta?

I slutändan bör du endast be om att låna en slant på detta sätt om du verkligen är i ett skriande behov av pengarna. Allt som oftast vore det dock en bättre idé att faktiskt ansöka om ett lån hos en seriös långivare. Genom att göra detta behöver du inte riskera att pengarna kommer emellan dig och din vän och riskerar att förstöra er vänskap. I slutändan är det ju också svårt att sätta ett pris på en vänskap – vissa skulle rentav hävda att en bra sådan kan vara ovärderlig!

Jämför kattförsäkring – enklaste sättet

Jämför kattförsäkring – enklaste sättet

Det finns flera hemsidor som jämför kattförsäkring och genom att besöka en av dom är det enkelt att samla information. Kanske är det till och med det enklaste sättet att hitta en bra försäkring till katten – men det kan även vara bra att göra egna efterforskningar.

Jämför kattförsäkring online

Det finns som sagt flera hemsidor som jämför kattförsäkring, där dom olika bolagens erbjudanden ställs mot varandra. Bland annat brukar följande information finnas med:

 • Självrisknivå
 • Premie
 • Veterinärvårdsbelopp

Fördelen med dessa sidor är att det är enkelt att få en överblick över tillgängliga försäkringsbolag och vad dom erbjuder. Informationen brukar vara väl strukturerad och det är inte ovanligt att det dessutom finns omdömen för dom olika bolagen. En sådan sida är bara en sökning bort och därmed är det även ett snabbt alternativ.

Till nackdelarna hör att det som presenteras på sidor som jämför kattförsäkring ofta är ytlig information. Att teckna en försäkring utan att läsa igenom villkoren är inte att rekommendera – så lite jobb krävs även från den som ska teckna den.

Jämför på egen hand

All viktig information visas som sagt inte på sidor som jämför kattförsäkring så ett annat alternativ är att göra jämförelser på egen hand. Det ovan nämnda alternativet kan vara en bra början för att få en överblick över hur utbudet ser ut men det är alltid bra att gräva djupare.

Ett tips är att klicka in på dom olika försäkringsbolagens hemsidor för att läsa mer, alternativt ta personlig kontakt. Detta kräver förstås mer tid och engagemang men det finns trots allt dom som föredrar ett telefonsamtal framför att scrolla i långa texter på nätet.

Det är bland annat viktigt att själv ta reda på vad som faktiskt ingår om katten skadar sig eller blir sjuk och därmed behöver veterinärvård. Det är även viktigt att ta reda på vad som står i dom finstilta delarna av villkoren – för sådana delar finns nästan alltid. Kort och gott – ta reda på så mycket information som möjligt från några olika bolag och jämför sedan i lugn och ro.

En kombination av information från jämförelsesidor och egna efterforskningar är kanske det allra bästa sättet att hitta en bra kattförsärking. På dessa jämförelsesidor ges en bra första information och det är sedan enkelt att ta reda på mer om dom bolag som känns intressanta.

Stambyte – vad stängs av?

Under ett stambyte får du räkna med en omställning. Saker som stängs av är till exempel:

 • Vatten
 • Avlopp
 • Värme
 • El
 • Hiss
 • Ventilation

Här kan du läsa mer om avstängningar och hur det påverkar dig under ett stambyte.

Avlopp

Avloppet är som regel avstängt under hela den tid som bytet görs. Att använda det ändå är riskabelt och kan i värsta fall leda till fuktskador – som kan bli mycket kostsamma. Avloppet stängs av i samtliga våtrum och utrymmen så som toalett, badrum, dusch och kök till exempel.

Var noga med att kontakta entreprenören för att veta när du kan och när du inte kan använda avlopp i lägenheten. Om du gör det under fel tid kan det vara du som blir ersättningsskyldig.

El

Var beredd på att elen kan komma att stängas av under ditt stambyte. Ibland sker det under kortare perioder, men det kan också vara avstängt under längre perioder. Under längre perioder bör du ha i åtanke att flytta på de saker som kräver el regelbundet. Det kan till exempel handla om akvarium eller en dator som står och jobbar. Under en längre avstängning av elen kan också det som finns i kyl och frys komma att förstöras.

Lösningen är att flytta det som kräver regelbunden el till en annan plats. Med god planering kan du, så gott det går, äta ur kylen och frysen tills det är dags. För det som finns kvar kanske du kan låna kyl och frys av en vän.

Vatten

När entreprenören börjar arbeta på den del av fastighet där din lägenhet är belägen, så bör du räkna med att vattnet kommer vara komplett avstängt. Om du är kvar i lägenheten under arbetet, och inte väljer en tillfällig bostad, så kan det vara en god idé att samla vatten i hinkar och andra behållare. Ett tips är att duscha i god tid innan avstängningen.

Hur och när kommer vattnet att stängas av under ett stambyte?

Bäst är att fråga entreprenören om du är osäker. De ska dock meddela de boende i en fastighet när avstängningarna ska göras. De kan de till exempel göra genom att sätta upp lappar med information i port och hiss etc. De kan också skicka mail eller traditionell post.

Outsourcing av kundtjänst – Vad innebär det?

Med outsourcing av kundtjänst kan företag fokusera på kärnverksamheten, öka tillgången till kundsupport samt pressa ner kostnaden för detta. Men vad innebär det och hur fungerar det?

Vad är outsourcing?

Outsourcing innebär att en viss del av ett företags verksamhet läggs ut på ett annat företag. Ett klassiskt exempel kan visas från E-handeln. En E-butik behöver hantera lager, logistik och kundtjänst. Dessutom kräver kunderna ofta att leveransen ska gå snabbt och att företaget ska gå att nå via mail, social media och telefon. För ett liten E-handel kan det vara svårt att täcka upp alla dessa delar av verksamheten. Då fyller outsourcing en viktig roll. Detta genom att exempelvis kundtjänst eller logistik läggs ut på ett annat företag.

Två fördelar med outsourcing av kundtjänst

Det finns flera fördelar med att lägga ut delar av verksamheten på externa företag. Sammantaget handlar det om kostnadsbesparing eftersom företaget annars lika gärna kunnat behållit denna del av verksamheten under ”eget tak”.

Arbetsfördelning

En småföretagare som både behöver ta emot kundärenden via mail och telefon samtidigt som orderhantering sker kan ha svårt att fokusera på en enda sak. Det i sig leder till lägre produktivitet och därmed mindre tid att lägga på expansion, marknadsföring och försäljning. En lösning kan vara att välja outsourcing på kundtjänst och därmed låta ett callcenter både svara på mail och svara på telefonsamtal.

 • Anlitat callcenter får alla frågor från kunderna
 • De kan besvara de flesta allmänna frågor
 • Vid svårare frågor ber de om att få återkomma inom 24 timmar
 • Dessa frågor går tillbaka till företaget som därmed tar hand om dem
 • Företaget betalar enbart för den tid som detta callcenter lägger ner – eller per samtal

Större tillgänglighet

En stor fördel med E-handel är att kunderna kan lägga ordrar dygnet runt. Men det betyder även att support kan behöva finnas under betydligt mer tid än enbart 10 – 16. Att som företagare anställa någon som enbart tar hand om dessa ärenden mellan exempelvis 16 – 22 blir knappast kostnadseffektivt.

Ett callcenter kan alltså ta hand om supporten mellan dessa tider och ta betalt per inkommande samtal eller mail som besvaras. På detta sätt kan företagaren erbjuda support sent på kvällen utan att behöva ”låsa upp” en egen personal för detta arbete. De callcenter som har ansvaret kommer att agera kundtjänst till flera företag samtidigt vilket är orsaken till att de bara behöver ta betalt per samtal eller mail.

Förmånligt att jobba som läkare i Norge

Är du redo för nya utmaningar i arbetslivet och beredd att ta nästa steg i din karriär? Då kan det vara värt att överväga att börja jobba som läkare i Norge. Den enklaste och smidigaste vägen till en sådan anställning är att bli anställd som konsult hos ett bemanningsföretag. Bemanningsföretaget hyr då i sin tur ut dig till norska vårdgivare. Därmed slipper du mycket av krånglet och får en hel del hjälp och rådgivning på vägen!

Faktum är att det egentligen inte har någon större betydelse inom vilket område du arbetar – det finns en stor efterfrågan på svenska läkare inom en rad olika områden. Du kanske idag arbetar med psykiatri, radiologi, onkologi, dermatologi, urologi eller något helt annat område? Oavsett vilket är sannolikheten stor att svenska bemanningsföretag är beredda att ta sig an dig som konsult och hyra ut dig till uppdragsgivare i Norge.

Flera fördelar med att jobba som läkare i Norge

När du är sugen på att jobba som läkare i Norge vill du snabbt kunna komma in i den verksamhet där du ska arbeta. Du vill inte behöva tänka på allt runt omkring utan istället kunna fokusera till fullo på ditt uppdrag. Detta är ytterligare en fördel med att ta anställning hos ett bemanningsföretag och låta dig hyras ut som hyrläkare.

För att väva ut detta resonemang lite ytterligare kan vi nämna att denna lösning har bland andra följande fördelar:

 • Du får en rättvis lön. Din lön sätts bland annat utifrån faktorer såsom omfattningen av det aktuella uppdraget, geografisk placering samt din utbildningsnivå och kompetens. Men alldeles oavsett kan du räkna med att få en marknadsmässig och juste lön när du jobbar som läkare i Norge.
 • Du betalar skatt i Norge. När du arbetar i Norge betalar du också skatt i landet. Detta kan visa sig vara fördelaktigt då den norska skatten generellt sett är lägre än den svenska. Enligt sajten Ekonomifakta betalar man i genomsnitt 43 % skatt på lönen i Sverige medan motsvarande andel i Norge är blott 36 %. Därmed kan det alltså finnas en ekonomisk vinning med detta upplägg.
 • Hjälp och stöd finns alltid att få. Ditt svenska bemanningsföretag kommer att ta väl hand om dig. Du kan alltid räkna med att få den hjälp och det stöd som du behöver.